Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Tiszteletreméltóak / Szalézi Szentség

Tiszteletreméltó Valsé-Pantellini Teresa

Tiszteletreméltó Valsé-Pantellini Teresa

(1878-1907)
szalézi nővér

Tehetős olasz család leánya. Senki nem gondolta, hogy ilyen éleutat választ, de ő egész fiatalon elhatározta, hogy szerzetes nővér lesz. Edesanyja szigorúan nevelte. A jólétben is lehetőséget talált a rejtett önmegtagadásokra. Felvételét kérte a Segítő Szűz Leányai közé. Kiváló nevelő volt, mindenkivel udvarias és kedvesm mindig elvállalta a legnehezebb munkákat is. Vidáman és áldozatoös lélekkel vezette a mosodát és a szegénysorsú kislányok műhelyeit. Növendékeit alázatos odaadással gondozta. Az életszentség útján az egészségét felemésztő betegség, a tüdőbaj sem tudta leállítani. A szenvedést nem csak elfogadta, hanem szerette, mint ajándékot, ami Jézushoz kapcsolja: "Amit Te szeretnél, Jézusom, azt akarom én is és addig akarom, ameddig Neked kedves."


Annak ellenére, hogy jómódú családból származott és egy olyan otthonban nőtt fel, ahol a falakat Michelangelo és Filippo Lippi festményei díszítették, Teresa úgy határozott, hogy belép a Segítő Szűz Mária Leányai közé, ahol még saját szobája sem lehetett. Tehetséges zongorista volt, aki a mosodában dolgozott a szegény, elhagyott lányokkal. Kiváló iskolákban tanult, olasz anyanyelve mellett jól beszélt franciául és németül, mégis az utcára került lányok iránti szeretet nyelvét választotta. Három hónappal az előtt, hogy egy tüdőgyulladás elvitte volna, Don Bosco megjelent neki és felajánlotta a gyógyulás kegyelmét. De ehelyett Teresa nővér emlékeztette őt a beteg nővérre, aki a kórház szomszédos szobájában feküdt. Megértette és élte a boldogságot: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék lesz a mennyek országa.”

Teresa Milánóban született 1878. október 10-én, jómódú középosztálybeli családban. Édesapja, az őszintén hívő és szorgalmasan dolgozó Giuseppe Valsé Pantellini fiatalon Egyiptomba költözött, ahol egy szállodaláncot nyitott. Ebből meggazdagodott és kiérdemelte mások elismerését, mint befolyásos, nagyra becsült, fontos és hatalommal rendelkező személy, számos tiszteletbeli címet is kapott Olaszország, Portugália, Spanyolország, Tunézia és Egyiptom uralkodóitól. Egyiptomban vette feleségül Giuseppina Viglinit, egy felsőbb osztálybeli olasz hölgyet.

 

Teresa életének első éveit Egyiptomban töltötte. Később szüleivel sokat utazgatott Európában. Fényűző szállodákban, luxus körülmények között szálltak meg. 1882-ben apja, előrelátva a kedvezőtlen változásokat, végleg visszaköltözött családjával Olaszországba. Először Milanóban, később pedig Firenzében éltek. 1890-ben, amikor Teresa 12 éves lett, édesapja meghalt. Nehéz csapás volt ez az egész családnak, de különösen Teresának, aki nagyon ragaszkodott az apjához. A három gyermek, Italo, Teresa és Giuseppina nevelése az özvegyre maradt, aki igyekezett Firenze legjobb iskoláiba járatni őket, és amikor Italo beiratkozott az egyetemre Rómában, az egész család végleg oda költözött, hogy a bátyja kedvező körülmények között folytathassa egyetemi tanulmányait, a nyarat pedig Poggiorealéban töltötték, az ottani nyári lakban. 1899-ben elhunyt Teresa édesanyja is, 21 éves lányát függetlenséget biztosító jómódban hagyva.

 

Gyermekként Teresának nehéz természete volt. Heves volt, akaratos és mindenre elszánt, hajlamos arra, hogy uralkodjon. Apja és nagyanyja kedvence, ez az okos kislány meglehetősen öntörvényű volt. Szerencsére édesanyja szigora segített kordában tartani ezeket a hajlamokat. Kitűnő irodalmi és művészeti nevelésben részesült, miközben emberi erényeit is fejlesztette édesanyja szerető, de követelő nevelésének irányítása alatt. Úgy nevelték, hogy szeresse a szegényeket és mindig segítse őket. A kislány mély, imádságos lelkületet érlelt magában, sokszor a szolgálókkal mondta esténként a Rózsafüzért és irgalmasan segítette a rászorulókat.

Teresa egész életében hősies önkontrollal magába fojtotta heves természetét. Egy kis noteszbe, amelyet halála után találtak meg, azt írta: „Isten azt kéri tőlünk, hogy inkább az apró dolgokban alázkodjunk meg, nem a nagyokban, mert a nagy dolgokra ritkán van lehetőség, míg az apró dolgokra állandóan adódik alkalom.” Egy nővér a közösségből így jellemezte: „Olyan természetes módon gyakorolta az erényeket, hogy azt lehetett volna gondolni, ez természetesen fakad belőle, holott folyamatos önfeláldozás gyümölcse volt.”

Teresa elsőáldozásának napján felfedezte, hogy szerzetesi életre kapott meghívást, és őszinte örömmel az Úrnak ajánlotta magát. Rómában belépett a Sacré Coeur nővérek kollégiumába, ahol részt vett Szent Vince előadásin. Fényűzésben, jómódban és szórakozásban nem szenvedett hiányt, de titokban állhatatos lélekkel sanyargatta magát.

Lelkivezetője bátorítására 1900-ban, édesanyja halála után Teresa elhatározta, hogy bevonul a Segítő Szűz Mária Leányainak intézetébe „hogy visszavonhatatlanul odaajándékozhassa magát az Úrnak – ahogy ő maga mondja – a nép szegény leányainak tanításában.” Megjelent a Segítő Szűz Mária Leányai egyetemes igazgatója, Marenco atya előtt, és kérte, hogy fogadják be a rendbe. Az igazgatóra nagy hatással volt a határozottsága, de félt attól, hogy ez a jómódú, előkelő fiatal lány nem lesz képes meghozni azt a nagy áldozatot, hogy egy ilyen szegény rendbe lépjen. Először megemlítette neki, hogy nagyon nagy szükség van keresztény édesanyákra, azt sugallva, hogy talán Teresa valódi hivatása az, hogy férjhez menjen, de ő egyszerűen azt mondta: „Nem, Isten nem ezt kéri tőlem.” Az első beszélgetés után Marenco atya elküldte Teresát, hogy gondolja át, mekkora áldozatot kell hoznia. A második beszélgetéskor azt ajánlotta, hogy a kulturális háttere és előkelő származása miatt talán inkább a Sacré Coeur nővérek közé kellene belépnie, akiknél tanult. Teresa nyugodtan, de határozottan elutasította ezt a lehetőséget. Az igazgató elmondta neki, hogy a Segítő Szűz Mária Leányai leginkább a szegények között dolgoznak, akiknek a gyermekei általában műveletlenek és modortalanok. Hogy ha belép a rendbe, nem lesz még saját szobája sem, ami más rendeknél megvan. A nővérek közös hálóban alszanak, ha pedig asszisztensek, akkor a lányok hálójában töltik az éjszakát. Annak ellenére, hogy Teresa biztosította, hogy képes lesz alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, az atya ismét elküldte azzal, hogy látogasson el a nővérekhez, kérdezze ki őket, figyelje meg, hogyan élnek. „Ha még mindig ugyanazt akarod, gyere vissza.”  A harmadik látogatásakor Marenco atya ismét érvelni próbált Teresa elhatározása ellen, de ő kitartó volt, így a pap engedett. Később megállapította, hogy megérezte, hogy Teresa hivatása nem egy hétköznapi hivatás.

Miért erőszakoskodott Teresa?

Egyszer az egyik rokona megkérte, hogy az egyik lányát vezesse el a Segítő Szűz Mária Leányai iskolájába. Véletlenül egy másik rend iskolájába ment, és amíg az elöljárónővel beszélgetett, hallott egy hangot, amint azt mondja: „Nem ez a hely, ahol látni akarlak.” Ő elnézést kért, és amikor megtalálta az iskolát, ismét hallotta a hangot: „Ez az a hely, ahol látni akarlak téged.” Körülbelül 15 éves korától Teresa érezte, hogy az a hivatása, hogy apáca legyen. A hang egyszerűen csak segítette, hogy kiválassza, melyik rendben valósítsa meg.

Elsőnek a bátyja ellenezte elhatározását, de amikor meggyőződött róla, hogy a hivatása valós, engedett. „Döntésem visszavonhatatlan” – írta bátyjának. Ez volt az a hozzáállás, ami egész életében jellemezte, valamint a választás, hogy „észrevétlen” maradjon.

1901-ben Teresa jelölt lett.

Először a nővérek különleges engedményeket akartak adni neki előkelő származása és kényes egészsége miatt, de ő nem akarta, hogy kivételezzenek vele, elfogadta a szegénységet. A nővér, aki mellett jelölt és novícia volt, azt mondta róla, hogy lelkének vezető hajlama az alázatosság volt, és egyáltalán nem mutatta a színlelés semmi jelét sem.

1901-ben beöltözött és elkezdte a novíciátust a Bosco Parrasio-ban, egy kicsi és szegény házban, amely azonban egy nagy előnnyel szolgált: volt egy oratóriuma, ahol a Trastevere kerület szegény gyermekei összejöttek. Novíciamesternője azt mondta róla: „Teresa nővér tudta, hogyan bánjon ezekkel a lányokkal. Tudott fegyelmet tartani, elnézte a neveletlenséget, még a kimondottan durva dolgokat is. Az volt a feladata, hogy katekizmust tanítson az idősebb lányoknak, mert ő volt egyike a legjobban felkészülteknek.” 

Egy másik nővér ezt mondta: „A gyerekeket vonzotta a kedvessége és szelíd modora, örömmel odaszaladtak, ragaszkodtak hozzá és elbűvölve hallgatták történeteit.”

Bár a gyermekek nagy része jó volt, sokan egyházellenes beállítottságú szülők utódai voltak, akik nem gondoskodtak a nevelésükről. Ezek a gyermekek sokszor lármásak voltak és durvák, de Teresa nővér a bohóckodásuk ellenére nyugodt maradt, és ezzel lehengerelte őket. Egy volt növendéke szavai szerint: „Teresa nővér mindig higgadt volt. Úgy éreztem, hogy egyre jobban és jobban magához vonz. Bizalommal voltam hozzá és életem nehéz pillanataiban hozzá fordultam. Nála mindig segítségre és megértésre találtam. Ezért azt mondhatom, hogy ő volt az, aki vigyázott rám és megóvott a világ számtalan veszélyétől.”

Szerzetesi életének nagy részét, novícia éveitől kezdve Róma Trastevere negyedében töltötte. A Bosco Parrasio és Via della Lungara házak oratóriumaiban a környék legszegényebb kislányai gyűltek össze, akik mosodákban dolgoztak, vagy módosabb házakban szolgáltak.

Teresa nővér 1902-ben tette le szerzetesi fogadalmát. A Via Capelle-n Bonanni atya egy mosodát nyitott, hogy megakadályozza, hogy a lányok az utcára kerüljenek, megtanítsa őket egy szakmára, és segítsen, hogy tisztességes életet élhessenek. A nővérek átvették a mosoda vezetését, és néhány lány az oratóriumból is elkezdett itt dolgozni. 1905-ben már harminc lányt foglalkoztattak, akik a mosodában, és a hozzá tartozó varrodában dolgoztak. Ezek a lányok mind, egységesen Teresa nővér meggyőző ?könyörületességéről? számoltak be. Már nem csavarogtak az utcán és nem olvastak káros, romboló irodalmat. Sok trasterverei lány, akik családanyák lettek, tanúskodtak Teresáról. Az egyikük azt mondta: „Csodálatos mosolya, kedvessége és gyengédsége egy pillanatra sem hagyta el. Ő valóban szeretett bennünket és az aggódása értünk és a jövőnkért, heves vágya, hogy jónak lásson bennünket és az áldozatok, amelyeket hozott mindannyiunkért, ez leírhatatlan volt.”

A házfőnöknő azt mondta, hogy úgy tűnt, Teresa kész minden áldozatra. Ha egy lány szembeköpte, addig nem nyugodott, amíg meg nem győzte magának. A nehéz munkája ellenére nagyon jó hallgató volt, meghallgatta a lányok elbeszéléseit a családi perpatvarokról, az italozásról, istentelenségről, szegénységről. Ha egy lány megbetegedett, meglátogatta az otthonában. Ha valaki közülük férjhez ment, Teresa nővér segített neki, hogy elkészítse a kelengyéjét.

Még a jó nővérek között is időnként felütötte fejét az irigység. Teresa nővér fiatal volt, és mivel különösen jó képességei voltak, sok felelősséget ruháztak rá. Egy oratorista így emlékezett: „Nem csak hogy vidáman fogadta a rendreutasítást, de az igazságtalanságokat is ugyanígy viselte el. Amikor csak egy nővér kijavította Teresa nővért, joggal vagy jogtalanul, ő azonnal bocsánatot kért, nem is próbálva mentegetőzni, vagy keresni a maga igazát.” Így tanított alázatra.

Huszonhét éves korában Teresánál tuberkulózist állapítottak meg.  Betegségét Isten akarataként fogadta, és azt írta: „Ne engedd, Uram, hogy kísértésbe essek, hogy leszálljak erről a keresztről, amelyért már fölajánlottam Neked az életemet.” Még a betegsége alatt is megőrizte jellegzetes szalézi humorérzékét, képes volt viccelődni és nevetni a fájdalmai ellenére is. Amikor megkérdezték, hogy érzi magát, így válaszolt: „Készen állok bármire a három közül: hogy meghaljak, hogy hosszasan betegeskedjek, vagy hogy meggyógyuljak.” Majd mosolyogva hozzátette: „Az egyik a három közül biztos meg fog történni.”

Teresa nővért a mosodában egy másik nővérnek kellett helyettesítenie, akihez a lányok még nem kötődtek annyira, ezért nem akarták szétválogatni és megszámolni a lepedőket. Hogy megelőzze a konfliktust a nővér és a lányok között, Teresa titokban maga válogatta szét a lepedőket, bár az állandó hajolgatás nagy fájdalmakat okozott neki. Erről az esetről onnan tudunk, hogy egy jótevő látogatást tett a házban és rossz ajtón nyitott be, így meglátta Teresát, amint a mosásra váró ruhákat válogatja.

1907-ben, miután rövid látogatást tett családjánál, Teresa nővért Torinóba küldték kórházba. A kórházi szobája mellett egy nővér feküdt, aki már tíz éve betegeskedett. Ez a nővér, Lenci, kilencedet imádkozott Don Boscóhoz, akit ugyanebben a hónapban boldoggá avattak. Július 22-én Teresa nővér nagy fényességet vett észre a szobájában. Hirtelen a fény közepében megjelent Don Bosco, teljes életnagyságban, és egészen valóságosnak tűnt. Közelebb jött és rámosolygott. Hirtelen megértette, hogy ajándékkal érkezett, de ő sietve azt mondta neki: „Don Bosco, nem én vagyok az, aki a gyógyulást kértem, hanem Giovanna Lenci nővér a másik szobából.” Don Bosco nevetett és eltávozott Lenci nővér szobája felé. Ő is ébren volt, és amikor meglátta a szentet, érezte, hogy teljesen meggyógyult. Másnap kérte a ruháit és visszatért a munkájához, amit még harminc évig folytatott. Két nappal később Don Boscót boldoggá avatták.

Amikor a nővérek megkérdezték Teresa nővért, miért nem kérte ő is a gyógyulást, ő így válaszolt: „Ó, majd a mennyországban meggyógyulok.” Még egy hónapig Teresa nővér türelmesen elviselte a fájdalmat, kedélyesen mosolyogva az utolsó pillanatig. Szeptember 2-án Genta nővér, korábbi novíciamesternője kérte, hogy diktáljon neki választ bátyja táviratára, amelyben a hogyléte felől érdeklődik. „Mit írjak? Hogy jobban vagy?” Teresa nővér így válaszolt: „Várj holnapig.”

Másnap, az ismételt kérdésre Teresa ezt mondta: „Írd meg a bátyámnak, hogy csak egy dolog a fontos: hogy megmentsük a lelkünket.” Ugyanezt mondta mindig, amikor a családtagjai érdeklődő leveleire, üzeneteire, távirataira kellett válaszolnia.

Szeptember 2-án éjjel Teresa nővér kérte az ápolótól az óráját, és beállította hétre. Az ápoló nővér azt gondolta, hogy Teresa összezavarodott, és megkérdezte tőle: „Miért hétre, hiszen éjfél van?”

Teresa nővér halkan válaszolt: „Igen igazad van, éjfél van, de jól van ez így.”

2.30-kor az ápoló észrevette, hogy Teresa haldoklik, és elküldött az elöljárókért. Hajnalban megérkezett a pap és megáldoztatta, majd elment bemutatni a szentmisét, de több nővér ottmaradt a szobában és imádkozott az ágya mellett. Hirtelen arra lettek figyelmesek, hogy az arca fényleni kezdett, és háromszor csendesen azt mondta: „Mennyország.” Felemelte a fejét a párnáról, és kitárta a karját a szoba sarka felé. „Mi történik?” – kérdezte Genta nővér. Teresa nevetve, erős hangon azt mondta: „Minden bevégeztetett. Jézus hív. Jézus, Mária, Mária a Keresztények Segítsége. Don Bosco. Ó, milyen csodálatos, milyen kedves Don Bosco. Milyen gyönyörű. Jövök.” Majd hozzátette: „Sietek.”

Amikro Genta nővér megkérdezte, hol voltak ezek hárman, Teresa azt válaszolt: „Még itt állnak mind a hárman.” Megkérdezték, hogy azért jöttek-e, hogy most magukkal vigyék, mire azt válaszolt. „Nem, itt vannak és hívnak engem.”

Minden jelenlevő később arról számolt be, hogy mintha elektromos feszültséget éreztek volna. Genta nővér vette a bátorságot és azt mondta: „Ha hívnak, akkor menj.” Teresa nővér azt válaszolt: „De így kell elmennem? Gyorsan gyújtsátok meg a gyertyáitokat, és kövessetek.”  Amikor meggyújtották a gyertyákat, így folytatta: „Roca atya azt mondta nekem, hogy várjak rá, és nem okozhatok neki csalódást. Még nem érkezett meg. Mit tegyek?” – arra utalt, hogy amikor a pap elment misézni, azt mondta neki, ne menjen el, amíg ő vissza nem tér.

Miután a pap megérkezett, Teresa nővér derűsen visszahanyatlott a párnáira. Amikor az egyik a nővérek közül odahajolt hozzá, hogy letörölje izzadt homlokát, csendesen odasúgta neki: „Ne legyetek csalódottak, nem számít, hagyjátok csak.”

Csendesen feküdt, bal kezével a keresztjét szorongatva, jobb kezével meg tizenöt percig úgy tett, mintha zongora billentyűin azt a dallamot játszaná, amit a legjobban szeretett. Majd a keze lehanyatlott, az arca pedig olyan kifejezést öltött, mintha nyugodtan aludna. A bazilika tornyában akkor ütötték el a hetet.

Halála után Teresa nővér családja azt kérte, hogy a testét helyezzék örök nyugalomra a családi sírboltba Rómában. De írásba foglalt kérésének megfelelően szerzetes testvéreivel együtt temették el Nizza Monferratóban.  Szentségének híre gyorsan terjedni kezdett, és számos kegyelemről tettek jelentést, ami az ő közbenjárására történt. Boldoggá avatási eljárását 1926-ban kezdték meg Torinóban.